• juli

  2

  2020
 • 5243
 • 0
Hoe moet u uw verwarming of cv-ketel ontluchten?

Hoe moet u uw verwarming of cv-ketel ontluchten?

Centrale verwarming ontluchten

Als u de CV-ketel heeft bijgevuld en de waterdruk weer in orde is, is het verstandig om de centrale verwarming te ontluchten.

Daarnaast kunt u de installatie ook ontluchten als u tikkende geluiden en/of borrelende geluiden hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten.

Wat heeft u nodig voor het ontluchten van de verwarming?

 • Een ontluchtingssleutel
 • Absorberende doek voor het geval dat het water ontsnapt

Radiator of CV ontluchten: stap voor stap uitleg

 1. Zet alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen en radiatoren wordt verwarmd.
 2. Zet vervolgens de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius.
 3. Draai hiervoor alle radiatorkranen dicht.
 4. U kunt nu beginnen met het ontluchten van de radiatoren. Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar het hoogste punt toe.
 5. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra het water ontsnapt uit het ventiel draait u deze weer dicht. Het water kon soms wat troebel of zwart zijn, dit is echter niet erg.
 6. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.Komt er geen lucht, maar water uit? Draai het ventiel dan weer dicht met het ontluchtingssleuteltje en ga verder naar de volgende radiator. Controleer bij alle ontluchtingsventielen of er water of lucht uitkomt. 
 7. Draai vervolgens de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
 8. Controleer na tien minuten of de waterdruk in de CV-ketel goed is. Deze moet namelijk tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de wijzer in het rode gedeelte staat, en de druk dus te laag is, is het nodig om de cv-ketel bij te vullen.

Ervaart u nog steeds problemen bij het ontluchten van de verwarming of cv installatie neem dan contact op met één van onze monteurs. Heb daarnaast veel lucht in de cv-installatie en moet je vaak bijvullen met water? Dan kan het zijn dat je ergens een lekkage hebt. In dat geval is het ook raadzaam om een professional te raadplegen.

In sommige gevallen is het wellicht tijd voor een nieuwe CV ketel. Als er 1 keer per jaar een onderhoud wordt verricht, zal uw cv ketel lang mee kunnen gaan.